sâmbătă, 13 august 2011

Plaja Vadu

Plaja de la Vadu este inca un loc liber si linistit pentru adeptii nudismului. Aici se poate fece nudism in liniste si intimitate.
Plaja de la Vadu este una din ultimele plaje salbatice din Romania. In ultimii ani a declansat un adevarat razboi pe internet si in presa. In timp ce unii o lauda, altii vor sa o tina cat mai ascunsa turistilor de pe litoral, ascunsa de manele, de jeepuri si de familii care isi fac weekendul pe plaja alaturi de copii.
Plaja Vadu este inca o plaja virgina. O limba uriasa de nisip fin si o Mare Neagra curata, fara fir de alga. Este un loc pentru cunoscatori, care fug de confort si aglomeratie, alegand bucuria linistii depline si a salbaticiei.
Cei care vin la Vadu cu cortul s-au bucurat de intimitatea unei plaje goale. Astazi insa aproape ca nu mai ai unde sa-ti pui cortul in timpul verii. Turisti din tara si din strainatate vin aici pentru a se bucura cateva zile de liniste si odihna.
Plaja se afla la o departare de 20 de minute de mers cu masina pe un drum foarte prost si nisipos, dupa ce-ai trecut de satul Vadu, un sat fara pensiuni, buticuri sau magazine.
Pe Plaja Vadu, plaja naturala inclusa in paterimoniul Rezervatiei Delta Dunarii, accesul cu masina sau camparea este interzisa si se sanctioneaza cu amenda.

Plaja Corbu

Datorita asezarii ei la mica distanta de Statiunile Mamaia si Navodari la Sud, si rezervatia Delta Dunarii la Nord, cat si datorita investitiilor facute in ultimii ani, zona Corbu s-a dezvoltat foarte rapid, si tinde sa devina cea mai noua statiune la nivel european de pe litoralul Romanesc.
Atat plaja lata, lacurile aflate in imediata vecinatate, adaugand la acestea ultimele investitii in infrastructura si in unitati turistice adauga un plus de atractivitate pentru turistii romani si straini.
Chiar pe faleza plajei Corbu se afla Pensiunea Corbu cu camere de 2-3 paturi cu dus si bucatarie. Deasemenea pensiunea are un teren pentru camping amenajat cu toate utilitatile necesare. In comuna Corbu se afla deasemenea mai multe pensiuni cu diferite grade de confort. Pe lacul Corbu se afla Tabara de tineret ce adaposteste o pensiune, un stadion de fotbal cu gazon artificial, unul de volei si doua de tenis si un complex pentru practicantii de tir cu arcul.
Vara se organizeaza tabere de copii si cursuri de pregatire si training atestate european pentru practicantii sporturilor nautice. In Grindul Chituc se afla Cabana Periboina, o constructie in stil traditional dobrogean, primitoare, putand adaposti 16 persoane in conditii excelente cu camere spatioase de doua sau trei persoane, restaurant climatizat cu specific pescaresc, cu vedere spre mare. Plaja Corbu este un loc unde se aduna de mult timp practicanti al acestor gen de sporturi, o mana de ajutor dand si scoala de windsurfing aflata langa lacul Corbu. Aici se afla singura scoala cu atestare europeana de sporturi nautice cu vele, tot aici putandu-se inchiria acest gen de ambarcatiuni. Deoarece apa marii este mult mai curata in aceasta zona a litoralului multe scoli de scufundari isi aleg acest loc pentru a-si instrui cursantii.
Lacul Corbu este cunoscut de mult de catre pescari ca un lac foarte bun de pescuit cu multe specii de pesti. Dar marele avantaj al viitoarei statiuni este apropierea de Grindul Chituc si de salba de lacuri ce il delimiteaza, printre cele mai importante specii de pesti ce pot fi pescuiti fiind labanul, cambula, calcanul, lufarul, salaul, somnul si crapul. Lacul Corbu impreuna cu Grindul Chituc se afla intr-o zona strict protejata, unde chira de balta (Sterna Hirundo, engl. Commontern) isi are locul preferat de pescuit si clocit, la intrecere cu pescarusul argintiu (Larus Argentus, engl. Heringgull) si pescarusul rizatoar (Larus Ridibundus, blackheaded gull). Cu adevarat ornitologii de pretutindeni gasesc in acest loc un teren de cercetare si observatie. Iar daca faci o plimbare cu barca pe lacul Sinoe poti sa admiri in voie singuraticul lopatar (Platalea Leucorodia, spoonbill), ratele cu ciuf (Netta Rufina, engl. Red crested pochard), grupurile de pelicani (Pelecanus Onocrotalus, engl. White pelican).
Pasionatii de ATV si motorcross sunt la ei acasa. Loc ideal pentru ture de supravietuire pe Grindul Chituc datorita lungimii sale de aproximativ 30Km. Totodata o tura facuta cu bicicleta testeaza la maxim rezistenta oricui.
Plaja Corbu


Plaja Gura Portitei

Plaja de la Gura Portitei este un loc unde se poate face nudism in deplina libertate si liniste.
Gura Portitei este un loc salbatic, locuit de lipoveni, si atestat documentar pe harti inca din 1710. Satul de vacanta Eden este primul sat de vacanta din Romania clasificat la categoria trei stele si dotat cu 160 de locuri de cazare. Intr-un secol de civilizatie, inceputul de lume apare drept o alternativa tentanta. Gura Portitei este o localitate situata la 50 de km sud de Tulcea. Satul de vacanta dispune de toate facilitatile pentru a putea fi regasit in cataloagele celor mai prestigioase firme turistice din lume. Locul in care este amplasat complexul Eden a conservat farmecul si naturaletea cand pe aici abia calcau primii oameni.
Gura Portitei este una dintre cele mai retrase si linistite destinatii turistice de pe litoralul romanesc, alternativa la Vama Veche, devenita prea aglomerata in ultimii ani. Puteti ajunge la Gura Portitei cu vaporasul sau salupa rapida, de la Jurilovca (judetul Tulcea) sau cu autovehicule speciale pe drumul de coasta: pe la Vadu si apoi Periboina, sau de la Sfantu Gheorghe.
Desi greu de crezut, exista inca in Romania locuri virgine, unde omul a intervenit numai pentru a amenaja pe ici pe colo, fara sa strice insa puritatea peisajului. Posibilitatile de cazare se adreseaza tuturor gusturilor. Pentru cei care prefera confortul absolut, exista un complex de 15 vile cotate cu trei stele, avand un total de 75 de camere, cu grup sanitar propriu, aer conditionat, mobilier modern, apa calda si rece curente. Pe plaja sunt amplasate 77 de casute de lemn cu cate doua paturi, deservite de doua grupuri sanitare comune cu hartie igienica si dusuri cu apa calda si rece curente, toate acestea la standarde europene (mai rar gasesti asa ceva in camping-urile de la noi din tara, mai ales ca beneficiati de aceste servicii in mod gratuit). De aceste grupuri sanitare beneficiaza si cei care aleg sa campeze corturile pe plaja, asta daca nu doresc sa plateasca pentru a sta in interiorul complexului. Preturile sunt accesibile, mai ales daca tinem cont de faptul ca intregul complex se afla amplasat intr-o pustietate de inceput de lume. La casute (care sunt la 20-50 de metri de mare, direct pe plaja) costa cam 10 euro in cursul saptamanii si 12 vineri si sambata (casutele au doua locuri). La restaurantul satului de vacanta, demn de o pozitie centrala mai degraba in Capitala decat pe aceste meleaguri uitate de timp, va puteti delecta papilele gustative cu preparate din peste (doar este tara pestelui aici) ori alte mancaruri cu specific romanesc. Oricum, veti gasi si influente mediteraneene, caci, sa nu uitam, ne aflam in Dobrogea, un loc unde convietuiesc o multime de etnii. Posibilitatile de agrement sunt deosebit de variate, de la excursiile organizate zilnic pe canalele Deltei pana la inchirierea de barci cu rame, barci cu motor, hidrobiciclete, ski jet, terenuri de tenis si volei, programe speciale pentru pescari, vanatori, ornitologi. Un ghid local poate insoti turistii in excursii, tariful pentru acest serviciu stabilindu-se in functie de preferintele si durata excursiei. Insa Gura Portitei este remarcabila dintr-un alt punct de vedere. Din centrul micii statiuni, se poate ajunge, in numai cateva minute, in doua locuri diferite, cu relief diferit: luand-o intr-o parte, poposim in Delta, iar in partea opusa…la malul Marii Negre. Intr-un peisaj unic prin frumusetea si salbaticia lui, fauna si flora Deltei Dunarii pe de o parte si litoralul Marii Negre pe de alta parte, care si-au dat intalnire in acest loc, sunt motive pentru a deveni oaspeti ai acestui paradis al naturii. Este foarte multa liniste la Gura Portitei. Este, bineinteles si o discoteca, pentru cei care doresc sa danseze, care are program doar sambata si duminica, iar muzica nu se aude decat din apropiere, asa ca nu veti fi deranjati in nici un fel de zgomot.
La capitolul distractie, in fiecare sambata se da cate o petrecere cu specific local: adica un acordeonist care intretine atmosfera si cantarete lipovence imbracate in costume traditionale rusesti. Pe plaja sunt si umbrelute din stuf, ca in Vama Veche (pentru cunoscatori) si daca va intepati in vreo scoica ori faceti insolatie de la prea mult stat la soare, sa stiti ca exista si un cabinet medical unde un doctor va poate acorda primul ajutor. Tot pe plaja veti putea admira ceva inedit: barci de pescari pline cu flori. Nu trebuie sa va faceti griji ca in vacanta la Gura Portitei veti fi rupti de civilizatie, caci, daca alegeti sa stati la cort si vi se descarca telefonul mobil, pe terasa restaurantului sunt amplasate special prize unde poti sa-ti incarci telefonul gratuit. Asadar, pe toti cei care vor liniste, aer curat, apa cristalina, orizont deschis pana la limitele viselor fiecaruia, si in farfurie un peste adevarat, proaspat pescuit din apele Dunarii, ii invitam sa viziteze Gura Portitei. Acest loc binecuvantat este tot ce le trebuie citadinilor satui de noxe si dornici de cateva zile de izolare si de inceput de lume.

Vedere avion - plaja Gura Portitei

 
Plaja Gura Portitei


Plaja Sfantu Gheorghe

Plaja din Sfantu Gheorghe este un loc foarte salbatic si intim, de aceea aceasta plaja este preferata de multi dintre adeptii nudismului. Plaja este foarte mare si lunga si prietenoasa cu adeptii nudismului. Singura problema ramane accesul dificil, dar acesta garanteaza si un plus de intimitate.
Plaja din Sfantu Gheorghe este situata la 1 km de comuna. Are un nisip deosebit de fin si spatiu suficient pentru plaja avand o intindere de mai multi kilometrii. Aici apa marii nu este adanca, cei care vor sa faca baie avand posibilitatea de a inainta in larg destul de mult fara ca apa sa treaca de 1,5 m. Trebuie insa evitata imbaierea in apropierea varsarii bratului Sfantu Gheorghe al Dunarii, deorece se formeaza curenti puternici care sunt periculosi chiar si pentru inotatorii experimentati. Un fenomen aparte pe plaja de la Sfantu Gheorghe poate fi observat noaptea, atunci cand este intuneric complet (fara luna plina). Atunci in apa marii si pe plaja pot fi observati asa numitii “licurici de mare” care lumineaza fosforescent oferind un spectacol extraordinar, mai ales cand sunt valuri care se sparg. Observatorul are impresia ca in valul respectiv se produc fulgere miniaturale. Acesti “licurici” pot fi observati doar aici la Sfantu Gheorghe si la Gura Portitei.
Pentru a ajunge la Plaja Sfantu Gheorghe turistii trebuie fie sa strabata pe jos aproximativ 1 km din localitate urmand strada principala fie pot apela la serviciile asa numitului “trocarici” care este un fel de tractoras care transporta turistii la plaja in schimbul a aproximativ 0,5 euro (2 lei in vara anului 2009). Localitatea Sfantu Gheorghe beneficiaza de un cadru natural de exceptie: Delta Dunarii si Marea Neagra. Pentru cei ce nu au vizitat inca aceasta locatie va prezentam cateva aspecte legate de un concediu in Sfantu Gheorghe. Se ajunge in Sfantu Gheorghe numai pe cale navigabila, cu vaporul, cataramanul, navele rapide sau cu salupa. Poti ajunge intr-o ora si jumatate sau in patru ore si jumatate in functie de ce mijloc de transport alegi. Ajunsi in sat, veti descoperi ca, fata de alte Localitati din Delta, acesta ofera un confort sporit, daca putem spune asa, datorita avantului ce l-a luat turismul in zona. Exista magazine (gen market) unde gasesti o mare varietate de produse, exista dispensar, bancomat, terase… etc. Din punctul de vedere al cumparaturilor, al aprovizionarii cu alimente, apa, sucuri si multe altele nu trebuie sa va faceti probleme. Ca o descriere a arhitecturii acestui sat, aici veti intalni pe ulitele pavate cu nisip, case traditional-lipovenesti, case vechi ce par parasite, dar si constructii noi, incadrate arhitectural mai mult sau mai putin in specificul zonei. Un sat cat de cat curat, in ciuda afluxului mare de turisti ce-l viziteaza pe perioada verii si ceea ce este surprinzator si drumul catre plaja este mentinut curat, fiind amplasate pubele de gunoi. Plaja este situata la aproximativ 3 km de centrul satului. In cateva cuvinte plaja din Sfantu Gheorghe se poate caracteriza astfel: salbatica, linistita, curata, nisip fin, intindere de km intregi. Pe perioada verii, aici se poate servi la gheata diverse bauturi. Apa marii este lipsita de alge, pe suprafete destul de intinse fiind mica de adancime, dar in unele locuri existand praguri mai adanci ce te pot lua prin surprindere. Oricum sa nu uitam ca marea este totusi un element al naturii destul de surprinzator, ce trebuie tratat cu precautie si grija. Ce puteti descoperi in zona satului: despre plaja am discutat, dar nu am discutat de locul unde se varsa Dunarea in Mare. Acesta este situat cam la 1 km in dreapta de unde va lasa trocariciul, se ajunge la pas, pe malul Marii si nu cred ca exista turist ce a ajuns in Sfantu Gheorghe care sa nu ajunga sa vada acest loc. Dupa amiaza, aproape de asfintitul soarelui, se poate face un drum pe digul ce separa satul de Dunare, fara frica eterna de tantari. In sat, nu prea exista tantari, acestia facandu-si prezenta la lasarea deplina a intunericului, in special in zonele limitrofe ale satului. Din sat, puteti inchiria barci ce va vor plimba de exemplu inspre rezervatia Sacalin (pe traseul permis) unde se pot admira colonii de pelicani, cormorani, lebede si multe alte pasari. Sau puteti vizita rezervatia Erenciuc si multe lacuri din imprejurimi.

Vedere din avion - plaja Sfantu Gheorghe


vineri, 12 august 2011

Sfaturi Nudism

Cateva sfaturi pentru nudisti.
1. Poarta ochelari de soare. Chiar daca renunti la costumul de baie, nu inseamna ca trebuie sa renunti la tot, adica si la ochelarii de soare! Razele ultraviolete pot leza serios retina, astfel incat este absolut necesar sa-i pastrezi la ochi!
2. Nu iti asterne cearseaful foarte aproape de ale altora. Fiind vorba despre persoane care stau in public fara nici un obiect vestimentar, se considera ca sunt oarecum mai vulnerabile si mai expuse. Astfel, se pune problema exhibitionismului si voyeurismului. Prin urmare, pentru a nu starni indignare sau vreun conflict cu ceilalti, mentine distanta. Si discretia, am mai adauga! Altfel spus, nu te zgai la partile intime ale celorlalti si nu ti le expune pe ale tale intr-un mod mult prea ostentativ.
3. Protejeaza-ti pielea. Nudistii se bronzeaza uniform, fara urmele costumului de baie. Totusi, asta nu ar trebui sa-i impiedice sa-si aplice creme cu protectie solara. Asta pentru ca exact zonele dezgolite sunt cele mai sensibile: sanii si fesele.
4. Poarta palarie de soare. Studiile au demonstrat ca la umbra unei palarioare de soare concentratia razelor ultraviolete este mult mai scazuta decat in bataia directa a soarelui. Prin urmare, acopera-ti capul daca nu vrei sa faci insolatie.
5 Atentie la igiena intima! Pentru ca ai renuntat la slip, organul tau genital este mai expus microbilor, astfel incat te sfatuim sa fii atent pe unde te asezi.

Nudismul - Naturalismul

Nudismul sau naturismul este o mișcare culturală care promovează practica nudității sociale în spații publice sau private.
Mișcarea include mai multe variante, principalele fiind "nudismul" și "naturismul". Uneori acești termeni se confundă, iar folosirea lor diferă în funcție de zona geografică, europenii preferînd în general "naturism", în timp ce în Statele Unite se folosește "nudism".
Activitățile se desfășoară în contexte sociale non-sexuale, participanții fiind persoane de toate vîrstele, deseori familii.
Nudiștii nu consideră că nuditatea este degradantă, imorală sau indecentă, argumentînd că nudismul este o stare naturală, deoarece omul se naște în stare nudă.
Filosofia naturistă promovează respectul pentru propriul corp, grija pentru sănătatea proprie și prețuirea contactului cu elementele naturii. Naturiștii au convingerea că expunerea corpului nud oferă numeroase beneficii asupra sănătății fizice și psihice și că permite o mai bună acceptare propriei persoane și a semenilor.
Prin nudism se promoveaza un inalt grad de libertate asociat fiintei umane,o libertate prezenta atat in infatisarea lor,precum si in personalitatea acestora,o persoanlitate integra si puternica.
Din motive culturale și climatice, nudismul se practică mai ales în timpul verii, pe plaje libere sau special amenajate, în tabere de vacanță sau centre termale și de recreere,precum si in statiunile montane,in locuri mai discrete.
Activitățile tipice practicate de către naturiști sînt băile de soare, odihna, plimbările, sporturile și alte activități recreative.
Există o practică naturistă mai radicală, care presupune îndepărtarea parțială sau totală a pilozității corpului (în special a părului pubian), numită smooth naturism (nu există o traducere în limba română), iar practicanții ei se numesc smoothies. Majoritatea adepților acestei practici invocă motive igienice sau estetice.
În România locurile dedicate nudismului sînt puține. Ele sînt situate pe litoralul Mării Negre, în majoritatea stațiunilor de vacanță. Cele mai cunoscute plaje de nudiști sînt la Costinești, Vama Veche, 2 Mai, Eforie Nord, Eforie Sud, Mamaia.
Culturile străvechi, precum cea romană sau greacă, aveau a atitudine complet diferită față de corpul uman nud, în comparație cu concepțiile actuale. De fapt, cuvîntul "gymnasium" vine de la grecescul "gymnos", care înseamnă "nud", pentru că atleții participau la întrecerile sportive dezbrăcați.
Tabu-urile vizavi de nuditate s-au dezvoltat de-a lungul timpului, oamenii obișnuindu-se cu hainele din motive practice, în climatele reci sau deșertice. Obișnuința s-a imprimat adînc în cultură și s-a transformat în obligativitate. O contribuție majoră au avut și dogmele religioase care condamnă goliciunea trupească.
Primul club cunoscut de nudism, "Freilichtpark", a fost deschis la Hamburg în 1903[1] de către Paul Zimmerman. În aceeași perioadă un alt german, Dr. Heinrich Pudor (de la care vine cuvîntul "pudoare"[necesită citare]), a publicat o carte intitulată "Nacktcultur", în care se discută despre beneficiile nudității și se susține practicarea jocurilor sportive fără îmbrăcămintea stînjenitoare.
Mișcarea nudistă a cîștigat teren în Germania anilor 1920, sub denumirea Freikörperkultur (FKK), dar a fost suprimată odată cu venirea la putere a lui Adolf Hitler.
În Statele Unite, imigrantul german Kurt Barthel a organizat în 1929 primul eveniment nudist în împrejurimile orașului New York, și a fondat "American League for Physical Culture" (Asociația Americană pentru Cultură Fizică).
După Al Doilea Război Mondial mișcarea nudistă s-a răspîndit rapid și a devenit populară în Franța, Anglia și Italia.
În anii următori, naturismul a pătruns în majoritatea țărilor democratice din lume. În peste 30 de state există o asociație națională afiliată la "International Naturist Federation" (INF/FNI).
Numărul naturiștilor din Europa este estimat la peste 20 milioane, cu circa 600 organizații naturiste (tabere și camping-uri turistice) și numeroase plaje (peste 200 numai în Spania). În Franța există circa 160 structuri naturiste.
În România nu există la ora actuală organizații de profil, în principal din cauza lipsei unei legislații în acest sens. Nudismul este situat la limita legalității, însă este tolerat pe plajele delimitate special.

Primul Hotel pentru Nudisti

Adeptii nudismului vor avea din acest an primul hotel dedicat lor aproape de noi, in Turcia. Hotelul este destinat doar turistilor straini si este situat la aproximativ o ora distanta de Marmaris.
Hotelul Adaburnu Golmar ofera servicii all-inclusive si dispune de o plaja privata unde se poate practica nudismul fara restrictii. Plaja este situata la 20 de minute de mers cu masina iar transportul va fi asigurat gratuit de catre hotel. 600 de metri de plaja, sezlonguri, umbrele, dusuri si toalete, plus pranzul si bauturile la barul de pe plaja sunt puse la dispozitia amatorilor de nudism. Toate acestea sunt cuprinse in serviciul all-inclusive.
Nu va ingrijorati, nu veti fi “exilati” pe plaja privata pentru a putea practica nudismul. Hotelul da posibilitatea clientilor sai ca intre orele 8.00 si 20.00 sa serveasca o bautura la bar sau sa ia pranzul pe terasa de langa piscina, fara restrictii de nuditate. Singurele locuri in care nu aveti voie sa umblati dezbracati sunt spatiile comune din interiorul hotelului.
O idee cel putin indrazneata (avand in vedere mai ales faptul ca Turcia este o tara in proportie de 99% islamica) si care cred ca va avea succes.
Acesta are o capacitate de 175 de paturi si ofera clientilor servicii all-inclusive
Desi un pachet turistic nu a fost inca integrat in ofertele agentiilor autohtone, romanii se pot bucura si ei de serviciile hotelului pentru nudisti. La cerere, agentiile de turism din tara au posibilitatea de a realiza rezervari la Adaburnu-Golmar.