sâmbătă, 13 august 2011

Plaja Gura Portitei

Plaja de la Gura Portitei este un loc unde se poate face nudism in deplina libertate si liniste.
Gura Portitei este un loc salbatic, locuit de lipoveni, si atestat documentar pe harti inca din 1710. Satul de vacanta Eden este primul sat de vacanta din Romania clasificat la categoria trei stele si dotat cu 160 de locuri de cazare. Intr-un secol de civilizatie, inceputul de lume apare drept o alternativa tentanta. Gura Portitei este o localitate situata la 50 de km sud de Tulcea. Satul de vacanta dispune de toate facilitatile pentru a putea fi regasit in cataloagele celor mai prestigioase firme turistice din lume. Locul in care este amplasat complexul Eden a conservat farmecul si naturaletea cand pe aici abia calcau primii oameni.
Gura Portitei este una dintre cele mai retrase si linistite destinatii turistice de pe litoralul romanesc, alternativa la Vama Veche, devenita prea aglomerata in ultimii ani. Puteti ajunge la Gura Portitei cu vaporasul sau salupa rapida, de la Jurilovca (judetul Tulcea) sau cu autovehicule speciale pe drumul de coasta: pe la Vadu si apoi Periboina, sau de la Sfantu Gheorghe.
Desi greu de crezut, exista inca in Romania locuri virgine, unde omul a intervenit numai pentru a amenaja pe ici pe colo, fara sa strice insa puritatea peisajului. Posibilitatile de cazare se adreseaza tuturor gusturilor. Pentru cei care prefera confortul absolut, exista un complex de 15 vile cotate cu trei stele, avand un total de 75 de camere, cu grup sanitar propriu, aer conditionat, mobilier modern, apa calda si rece curente. Pe plaja sunt amplasate 77 de casute de lemn cu cate doua paturi, deservite de doua grupuri sanitare comune cu hartie igienica si dusuri cu apa calda si rece curente, toate acestea la standarde europene (mai rar gasesti asa ceva in camping-urile de la noi din tara, mai ales ca beneficiati de aceste servicii in mod gratuit). De aceste grupuri sanitare beneficiaza si cei care aleg sa campeze corturile pe plaja, asta daca nu doresc sa plateasca pentru a sta in interiorul complexului. Preturile sunt accesibile, mai ales daca tinem cont de faptul ca intregul complex se afla amplasat intr-o pustietate de inceput de lume. La casute (care sunt la 20-50 de metri de mare, direct pe plaja) costa cam 10 euro in cursul saptamanii si 12 vineri si sambata (casutele au doua locuri). La restaurantul satului de vacanta, demn de o pozitie centrala mai degraba in Capitala decat pe aceste meleaguri uitate de timp, va puteti delecta papilele gustative cu preparate din peste (doar este tara pestelui aici) ori alte mancaruri cu specific romanesc. Oricum, veti gasi si influente mediteraneene, caci, sa nu uitam, ne aflam in Dobrogea, un loc unde convietuiesc o multime de etnii. Posibilitatile de agrement sunt deosebit de variate, de la excursiile organizate zilnic pe canalele Deltei pana la inchirierea de barci cu rame, barci cu motor, hidrobiciclete, ski jet, terenuri de tenis si volei, programe speciale pentru pescari, vanatori, ornitologi. Un ghid local poate insoti turistii in excursii, tariful pentru acest serviciu stabilindu-se in functie de preferintele si durata excursiei. Insa Gura Portitei este remarcabila dintr-un alt punct de vedere. Din centrul micii statiuni, se poate ajunge, in numai cateva minute, in doua locuri diferite, cu relief diferit: luand-o intr-o parte, poposim in Delta, iar in partea opusa…la malul Marii Negre. Intr-un peisaj unic prin frumusetea si salbaticia lui, fauna si flora Deltei Dunarii pe de o parte si litoralul Marii Negre pe de alta parte, care si-au dat intalnire in acest loc, sunt motive pentru a deveni oaspeti ai acestui paradis al naturii. Este foarte multa liniste la Gura Portitei. Este, bineinteles si o discoteca, pentru cei care doresc sa danseze, care are program doar sambata si duminica, iar muzica nu se aude decat din apropiere, asa ca nu veti fi deranjati in nici un fel de zgomot.
La capitolul distractie, in fiecare sambata se da cate o petrecere cu specific local: adica un acordeonist care intretine atmosfera si cantarete lipovence imbracate in costume traditionale rusesti. Pe plaja sunt si umbrelute din stuf, ca in Vama Veche (pentru cunoscatori) si daca va intepati in vreo scoica ori faceti insolatie de la prea mult stat la soare, sa stiti ca exista si un cabinet medical unde un doctor va poate acorda primul ajutor. Tot pe plaja veti putea admira ceva inedit: barci de pescari pline cu flori. Nu trebuie sa va faceti griji ca in vacanta la Gura Portitei veti fi rupti de civilizatie, caci, daca alegeti sa stati la cort si vi se descarca telefonul mobil, pe terasa restaurantului sunt amplasate special prize unde poti sa-ti incarci telefonul gratuit. Asadar, pe toti cei care vor liniste, aer curat, apa cristalina, orizont deschis pana la limitele viselor fiecaruia, si in farfurie un peste adevarat, proaspat pescuit din apele Dunarii, ii invitam sa viziteze Gura Portitei. Acest loc binecuvantat este tot ce le trebuie citadinilor satui de noxe si dornici de cateva zile de izolare si de inceput de lume.

Vedere avion - plaja Gura Portitei

 
Plaja Gura Portitei


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu